MEDIA
  Materiały
  Leszno
  O jogurcie
  Jogurt a mleko
  Co to jest mleko?
  Miejsce mleka

Co to jest mleko?

Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła...

Naukowo to "płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt". Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Twierdzą też, że mleko niezbędne jest do utrzymania pełnego zdrowia, urody, dobrej kondycji. Nic więc dziwnego, że mleko i jego przetwory są od wieków podstawą diety człowieka.

Jako pełnowartościowy produkt, mleko zawiera wszystkie, niezbędne dla organizmu składniki. Bogate jest ono w wapń, składniki mineralne, witaminy D i A oraz z grupy B. Zaopatruje nasz organizm w białko - podstawowy budulec naszych komórek i tkanek, a także w węglowodany, dostarczające nam każdego dnia energii. Mleko znane jest również ze swoich licznych właściwości terapeutycznych: zapobiega osteoporozie, zalecane jest w profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych, ma korzystne działanie w obniżaniu "złego" cholesterolu i nadciśnienia tętniczego.

Mleko prosto od krowy, słodkie, kwaśne, pasteryzowane, UHT, jogurt, kefir, koktajle mleczne - nawet ten, kto mleka nie lubi, może korzystać z jego dobrodziejstwa, wybierając taką jego postać, jaka najbardziej mu odpowiada. W "Piramidzie zdrowego żywienia" mleko zajmuje poczesną pozycję. Wystarczy codziennie wypijać 2 szklanki mleka (lub tyle samo kefiru lub jogurtu) i zjadać 1-2 plasterki sera, aby sprostać jej zaleceniom.