MEDIA
  Materiały
  Leszno
  O jogurcie
  Jogurt a mleko
  Co to jest mleko?
  Miejsce mleka

Dlaczego jogurt jest zdrowszy od mleka?

To pytanie może wydać się dziwne, aczkolwiek warto je sobie czasami postawić. Przede wszystkim jogurt jest łatwiej przyswajalny od mleka, a jest to istotne, ponieważ aż 29% Polaków nie toleruje cukru mlecznego - laktozy.

Jogurt jest napojem mlecznym fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest bogatszy w wapń (500 ml mleka = 350 ml jogurtu), zawiera 4 - 5-krotnie więcej aminokwasów, ponad 20% więcej witamin z grupy B (kwasu foliowego nawet 5-krotnie więcej). Ponadto białko zawarte w jogurcie jest 2 - 3-krotnie szybciej trawione przez organizm człowieka.

Jogurt ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza, odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit, chroni przed rakiem.

Coraz większą popularność zdobywają jogurty z bifidobakteriami, które normalnie żyją w naszym przewodzie pokarmowym. Hamują rozwój mikroflory gnilnej, neutralizują skutki przyjmowania antybiotyków przywracając równowagę flory bakteryjnej.

Bardzo ważne jest również urozmaicenie smakowe, które przyczynia się do spożywania jogurtów w większych ilościach.